Kestävä kehitys

Asiantuntijat

Asiantuntija Ilkka Ratisen tervehdysvideo (4 min)

Ilkan lisäksi paikallisten LUMA2020-koordinaattoreiden kautta voitte ottaa yhteyttä lukuisiin asiantuntijoihin ilmastokasvatuksesta kuntien kestävän kehityksen johtamiseen. Kysy koordinaattoriltasi, kun tarvitset asiantuntijan apua hankkeesi suunnitteluun tai tarvitset vinkkejä, ideoita tai taustatietoja.


Materiaalit

Tästä löydät ideoita ja materiaaleja kestävän kehityksen opetukseen. Käytä ja kehitä kokonaisuutena tai hae vain ideoita ja palasia opetukseesi!

Open ilmasto-opas antaa ohjeita ilmastonmuutoksen käsittelyyn oppiainekohtaisesti ja monialaisesti. Lähtökohtaisesti aineenopettajille eri aineisiin.

MAPPA-materiaalipankista löydät ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaaleja. Kaikki koulutusasteet.

SITRAn kiertotalouden oppimateriaalit: laaja valikoima kiertotalouden oppimateriaaleja perusopetukseen, lukioon ja ammattikouluun. Katso esim. https://elamantapatesti.sitra.fi.

YK:n jäsenmaiden yksimielisesti hyväksymät 17 kestävän kehityksen määritelmää/tavoitetta löydät täältä.

WWF:n materiaalipankki. Ympäristökasvatus & kestävä kehitys. Kaikki koulutusasteet.  

Lappeenrannassa tarjolla oleva 3. luokkalaisille tarkoitettu puhtaaseen veteen liittyvä ja toinen kiertotalouteen liittyvä MOKMuilla alueilla voidaan mahdollisuuksien mukaan toteuttaa vastaava.

Lisää lappeenrannan Uniorin materiaaleja: esikoulu (luonto ja kierrätys), 5. luokka (kestävä liiketoiminta) ja 8. luokka (kestävä asuminen).

YK-liiton ideoita kestävän kehityksen projekteihin koulussa.  Peruskoulu ja toinen aste.

Opinkirjo: Valmis useamman oppitunnin pituinen suunnitelma metsiä käsittelevälle oppimiskokonaisuudelle. Sopii hyvin alakouluun varhaiskasvatukseen. 

Koulujaymparisto.fi: Kestävän kehityksen sertifikaatin tukimateriaaleja koulutusasteittain (peruskoulu, lukio ja ammatillinen).

Circular Classroom: kiertotalouden oppimateriaaleja. Yläkoulu ja lukio.

Kestävä kehitys opetuksessa. Blogi, jossa oppijoita aktivoivia opetusideoita kaikille koulutusasteille.

Hyvä kysymys: Ideoita miten oppilaiden kysymyksiä voi käyttää mm. kestävän kehityksen opetuksessa. Erit. peruskoulu.  Kokemuksia ja havaintoja toteutetuista projekteista. 

Ilmastopaneeli.fi: Ajankohtaisia, ilmastonmuutokseen liittyviä synteesejä ja suosituksia. 

Ilmasto-opas.fi: Ajankohtaisia ilmastonmuutokseen liittyviä tiedotuksia. 

IPCC (Hallitustenvälinen ilmastopaneeli). Ilmastonmuutokseen liittyvän tieteellisen tiedon synteesit. Tärkein ilmastotieteen julkaisu suuremmalle yleisölle.

Skepticalscience.com: Tieteelliseen faktaan perustuvia todisteita ilmastonmuutoksesta. Myös suomeksi. 

Ympäristödialogeja-keskustelusarja: Suomalainen säätiöiden organisoima, ympäristöongelmia käsittelevä keskustelusarja. Asiantuntijakeskusteluita 6 kertaa vuodessa. Vuodesta 2019 alkaen tallenteet saatavina videoina. 

Ilmastovanhemmat: Ideoita ilmastonmuutoksen huomioon ottamisessa perheissä. Auttaa kodin ja koulun välisessä yhteistyössä. 

Ideoita, kuinka ilmastoahdistusta voi torjua. Vinkkejä opetukseen. 

Kysyilmastosta.fi. Kysy mitä vain ilmastosta, ilmastotieteilijät vastaavat. 

Lista Helsingin yliopiston ja yhteistyökumppaneiden laatimista korkeakoulutasoisista verkkokursseista, joiden aiheet ovat ilmastonmuutos, kestävän kehityksen johtaminen, kiertotalous ja ilmastokasvatus. 

TATin oppimateriaaleja kestävästä taloudesta (peruskoulu ja toinen aste). ”Talous ja nuoret TAT on valtakunnallinen vaikuttaja. Autamme nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä.”

I SEE –tulevaisuuskasvatusprojektissa tuotettu ilmastonmuutoskurssi. Sopii luma-painotteiseen lukio-opetukseen.  Aiheena tulevaisuus, maailman muuttuminen, osallisuus ja ilmastonmuutos sekä tiede ja teknologia. Materiaali sisältää aikataulumallin ja kuvauksen joistakin harjoituksista. Tukea ja suomenkieliset materiaalit saatavissa osoitteesta tapio.rasa@helsinki.fi.

F2k-laboratorion työohje “Lämpösäteily ja ilmastonmuutos”. Sopii 5. lk ylöspäin osaksi ilmastoaiheisia projekteja. Työn voi tehdä Helsingin yliopistolla, hankkia koululle (lämpökamerat ovat melko kalliita) tai ehdottaa paikalliselle LUMA-keskukselle työvälineiden ostamista & lainaamista. Työssä tutkitaan lämpökameran avulla infrapunasäteilyn ominaisuuksia. Kun ilmapalloja täytetään eri kaasuilla, voidaan niiden läpi lämpökameralla katsoessa havaita, että hiilidioksidi imee itseensä lämpösäteilyä eli on ns. kasvihuonekaasu.  

F2k-laboratorio on tuottanut myös videon, jossa vastataan erään koulun oppilaiden ilmastokysymyksiin (22 min). Videota saa käyttää vapaasti. Videossa käsitellään ilmastonmuutoksen perusmekanismeja ja vaikutuksia.

Kestävä kehitys -koulutusiltaman videotallenteet

28.10.2019 järjestetyn Kestävän kehityksen verkkokoulutuksen tallenteet alla puheenvuoroittain (YouTube)


Tiedätkö lisää hyviä materiaaleja? Etsitkö jotain, mitä et löytänyt listasta? Jätä kommentti alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *